Het coronavirus is aangetroffen in ons riool!

23 april 2020

“Zo quote NU.NL met een filmpje”

Het RIVM en Stichting Rioned geven aan dat het niet zo’n vaart zal lopen als je je aan de richtlijnen blijft houden. Heel begrijpelijk maar best lastig als je in de BuitenRuimte in een woonwijk aan het riool werkt. Inwoners zijn bang of worden bang gemaakt door de wirwar van berichten afkomstig van de vele stuurlui aan de wal.

Van belang is nu met eenduidige instructies te komen. Daarom is het mooi te zien dat er inmiddels al diverse met name grote bedrijven uit de Grond-, Weg- en Waterbouw hierop inspelen en hun instructies verspreiden via internet. Het is nog niet compleet omdat werken met riolering hier nog niet zo aangegeven wordt. MKB INFRA is inmiddels net als Bouwend Nederland ook actief op dit gebied.  Maar ik merk dat deze instructies en met name de uitgebreidere rioolinstructies niet overal de werkelijke werkplek bereiken. Per slot van rekening staan inwoners bij de sleuf en vragen aan de medewerkers: Hé, is dit niet gevaarlijk voor jullie of voor ons? Want we ruiken het dus blijkbaar zit er van alles in de lucht. Wat moet je dan zeggen?

Nou mevrouwtje, het valt wel mee of wij doen ons best maar je weet het nooit. Of: hoe oud bent u want leeftijd speelt ook mee. Wel ja, de gww-medewerker als dokter, adviseur en deskundige. Nee, zij moeten een duidelijke instructie meekrijgen en die proberen wij hier te beschrijven. Ja, proberen want helemaal dekkend zal je het nooit krijgen omdat de kennis en stand der techniek ons continue inhalen.

Het filmpje waarmee dit artikel begint vertelt ons dat in februari er blijkbaar al vermoedens waren. Wonderlijk dat de reacties dan zo laat komen. Nu.nl was er dus snel bij maar het werd niet gezien. Overigens waren er in China ook al onderzoeken en later bleek dat Braziliaanse wetenschappers signaleerden dat het Coronavirus langere tijd aanwezig (soms meer dan een maand) blijft in de ontlasting zelfs bij milde of geen ziekteverschijnselen. Een van de Chinese studies hierover zijn geplaatst in een wetenschappelijk magazine Nature Medicine.

Wij merken nu dat de zorgen inzake corona betreffende rioleringswerken groter worden mede gezien de diverse reacties die wij kregen naar aanleiding van een eerder artikel van ons op LinkedIn (Corona raast door ons riool) over dit onderwerp.

Het opstellen van de aanvullende instructies voor werken met nieuwe en bestaande riolering zal beginnen bij de vraag of medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en de vraag of een mondkapje en handschoenen wel helpen. Maar is dat ook zo? Nee, helaas vraagt dit om een stevigere aanpak met speciale maskers en andere beschermingsmiddelen. En dat maakt dat het voor leken er best eng uitziet. Daar moet je mensen voor trainen en ook een communicatie instructie meegeven. Het lijkt erg op werken met verontreinigde grond. Daar doen wij dit al, dus zo moeilijk kan het niet zijn, alleen wel een beetje anders. Mogelijk is de aanpak vanuit de verontreinigde grondsituatie een mooi extra hulpmiddel om veiligheid te optimaliseren. Het begin is er dus nu doorpakken.

Goede voorlichting ook door de wegbeheerders kan de onrust bij inwoners wegnemen en in de projectvoorbereiding kan je hier al mee beginnen. Het is tegenwoordig vrij normaal dat een omgevingsmanager met de woonwijk en haar inwoners contact heeft. Hij of zij kan hierbij dus een goede rol vervullen over dit onderwerp.

Indien pas later dit onderwerp tevoorschijn komt helpt een klein documentje met uitleg over het hoe en waarom. Dit kan voor aanvang van het werk in de betreffende straat worden uitgedeeld aan de inwoners.

Resultaat: geen lastige vragen en iedereen kan zijn werk doen zonder afgeleid te worden. Al met al goed te doen dus. Probeer de tekst eenvoudig te houden en gebruik een paar foto’s indien mogelijk.

De inwoners voelen zich betrokken en de uitvoerende partij heeft aan zijn inspanningsverplichting voldaan.

 

Zijn er nog vragen of heeft u tips, laat het ons weten!

< Terug naar overzicht