Maak je stad hittebestendig met looptijd-tot-koelte kaarten

Het is hoogzomer en op de derde etage direct onder het dak is het niet uit te houden. Waar en hoe snel kunnen bewoners van jouw gemeente verkoeling vinden? Dat zie je op deze looptijd-tot-koelte kaart.

 

Hittebestendige inrichting

Een hittebestendige inrichting is niet gemakkelijk te definiëren. Het kan helpen om ontwerprichtlijnen op te stellen aan de hand van een afstand tot groen. In Berlijn bijvoorbeeld, adviseert de afdeling Stedelijke Ontwikkeling en Milieu voor elke inwoner toegang tot minimaal 0.5 hectare stedelijk groen op een afstand van 500 meter, vanwege de vele baten van groen. In Engeland opperen ze een afstand van 300 meter en 2 hectare groen (Handley et al., 2003)

Op eenzelfde manier kun je een maximale afstand tot een koele plek definiëren, bijvoorbeeld 300 meter. Dat betekent dat het ongeveer 5 minuten lopen is naar een koele plek (met 4 km/uur).

Looptijd-tot-koelte kaarten

Op de kaart zie je welke huizen binnen een halve minuut of meer van een koele plek liggen. Indien een gebied rood kleurt liggen veel huizen te ver van zo’n koele plek af. In zo’n gebied kunnen een aantal strategisch gekozen groene plekken met veel schaduw en een bankje al veel verschil maken. Ook zou je als gemeente bepaalde koele openbare plekken (bijvoorbeeld bibliotheken) kunnen promoten tijdens een hittegolf.

Specificaties

De kaart geeft de tijd weer die het duurt om naar een koele plek te lopen, in dit geval al wandelend met een snelheid van 4 km/uur. De koele plekken zijn in deze kaart gedefinieerd als een koele plek waar je kunt recreëren (zitten, spelen, wandelen, etc.) en zijn van een minimale grootte van 5.000 m2. De gevoelstemperatuur is gebruikt als basis om te bepalen hoe koel een plek is. Wegen en paden zijn gebruikt als netwerk om de looptijden te berekenen, net zoals in Google Maps wordt gedaan.

Wil je meer weten over hitte in de stad? Bekijk het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam.

Met dank aan Ton Verhoeven, gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, Laura Kleerekoper, Jeroen Kluck, Hester Bijen, Sjoerd Hoekstra, Tauw en de Hogeschool van Amsterdam. Artikel oorspronkelijk gepubliceerd op LinkedIn.

Liesbeth Wilschut, Laura Kleerekoper en Jeroen Kluck

Lees ook Afstand-tot-koelte: een verfrissende blik op hitte

 

< Terug naar overzicht