Adviesrapport en Toolkit: Hittebestendige stad

Jeroen Kluck e.a. Hogeschool van Amsterdam

Een van de gevolgen van de klimaatcrisis is dat we steeds meer hittegolven krijgen. In de afgelopen zomers zijn Nederlandse  hitterecords keer op keer gebroken. Steden worden steeds vaker onaangenaam heet. Dit heeft grote gevolgen voor de
leefbaarheid van de stad. Daarom is het belangrijk dat bij de herinrichting van de buitenruimte in stedelijk gebied rekening wordt gehouden met het creëren van voldoende koele plekken, schaduw en groen. Deze publicatie geeft een koele kijk op dit onderwerp en handvatten om de stedelijke buitenruimte hittebestending in te richten.


Gemeenten staan voor de uitdaging hittebestendig te worden, maar weten vaak niet hoe dit eruit ziet en wat goed werkt. Tegen hitteproblemen in de stad zijn maatregelen aan gebouwen en in de buitenruimte nodig. Wij richten ons op de buitenruimte. Op straat wil je het ook aangenaam en leefbaar houden, je wilt tenslotte buiten kunnen genieten van mooi weer, ook wanneer het 30 graden is. Het tweejarig onderzoek en het adviesrapport gaan daarom over hoe je zowel de lucht- als het gevoelstemperatuur in de stad zo laag mogelijk houdt tijdens hete dagen. Wij bieden specifieke en meetbare ontwerprichtlijnen die gemeenten kunnen hanteren bij het (her)inrichten van hun openbare ruimten om dat te realiseren.

De hitteopgave voorbij
Met de voorgestelde en toetsbare richtlijnen uit het adviesrapport wordt de hitteopgave tot eenvoudige hanteerbare regels teruggebracht, voor alle steden in Nederland. Maar het gaat de hitteopgave ook voorbij. Naast dat de toepassing van de richtlijnen het mogelijk maakt om hitte als een extra ontwerpeis bij een (her)inrichtingsproject te hanteren, wordt de stad ook echt fijner, mooier en aantrekkelijker wanneer je bijvoorbeeld meer groen meeneemt in de ontwerpplannen!

Het onderzoeksconsortium
De Hogeschool van Amsterdam, Hanzehogeschool Groningen, Wageningen Environmental Research (WENR) en Tauw vormen het consortium De Hittebestendige Stad met tien gemeenten en twee gemeentelijke samenwerkingsverbanden (RIVUS en BUCH) en Buiten Ruimte (MKB-Infra, Building Changes).

De publicatie is een vervolg op de publicatie Het klimaat past ook in uw straatje: De waarde van klimaatbestendig inrichten een voorbeeldenboek.

Download hier het adviesrapport: De Hittebestendige stad.

Webinar
Op vrijdag 29 mei werden de eindresultaten van het onderzoeksproject De Hittebestendige Stad gepresenteerd tijdens een webinar. Het webinar was ter vervanging van het geplande symposium van 10 juni. Kijk hier de webinar terug:


Webinar De Hittebestendige Stad from HvA - Faculteit Techniek 

Veelgestelde vragen
Door het enorme enthousiasme van de deelnemers en de vele vragen die werden gesteld, was het tijdens het webinar niet mogelijk om op alle vragen een antwoord te geven. Van een van de gestelde vragen zijn hier beantwoord.

De CoolKit: Toolkit voor ontwerpers van de buitenruimte
Het onderzoeksteam heeft, in samenwerking met KuiperCompagnons, het onderzoek De Hittebestendige stad vertaald in een CoolKit. Deze is speciaal ontwikkeld voor ontwerpers van de ruimtelijke omgeving.

De CoolKit is bedoeld om de belangrijkste handvatten voor het ontwerp van een hittebestendige stad aan te reiken en te visualiseren, zodat ze één op één kunnen worden toegepast in de dagelijkste praktijk.

De CoolKit geeft stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en projectontwikkelaars enerzijds informatie over de oorzaken van hittestress en biedt anderszijds bruikbare ontwerprichtlijnen voor de herontwikkeling van buurten en straten in de stad.

Download de CoolKit hier: Hogeschool van Amsterdam en KuiperCompagnons (2020) De hittebestendige stad: COOLKIT. Toolkit voor ontwerpers van de buitenruimte.

Lees hier meer over de hitteweek en lees de overige artikelen op de website van de Hogeschool van Amsterdam.

< Terug naar overzicht