Dampende straatklinker of trottoirtegel wint RIONEDinnovatieprijs

10 februari 2020

De ZOAK® klinker van TileSystems is door de deelnemers aan de RIONEDdag uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2020. De klinkers en tegels van Zeer Open Afval Keramiek laten regenwater door en kunnen 6,5 mm water bergen. Dat water verdampt weer en draagt bij aan temperatuurverlaging.

Rob Alards en Maarten Rijs van TileSystems presenteerden de nieuwe bestrating voor trottoirs, pleinen en terrassen. “Met de ZOAK® klinker pak je twee klimaatproblemen aan: opvang van regenwater en vermindering van hittestress” vertelt Rob Alards. Maarten Rijs vult aan: “ZOAK staat voor Zeer Open Afval Keramiek en is een volledig circulair product uit gerecycled keramiek.” De klinker is vorstbestendig, geluidreducerend, kleurvast, zeer sterk en zelf ook te recyclen.

Vanuit Buiten Ruimte "Klimaatwerk in uitvoering" heeft de HvA infiltratietesten gedaan op hun fieldlab in Grubbenvorst. Voor de resultaten zie: https://www.climatescan.nl/projects/4380/detail

 

Foto v.l.n.r.: Rob Alards (eigenaar TileSystems), Joost van Oostrum (voorzitter Stichting RIONED) en Maarten Rijs (TileSystems). RIONEDinnovatieprijs 2020 voor de ZOAK® klinker. (Foto Stichting RIONED/Michelle Muus)
< Terug naar overzicht